1 de febrer. Juvenilasso 1-3 Grama. 1 de març. FC Barcelona 1-1 Juvenilasso. Just un mes. El temps transcorregut ha estat poc però la diferència entre un partit i l’altre és sideral. Molt dista el juvenil A d’avui amb el que fa un mes va patir una dura caiguda a casa. L’equip de Guillem Ferrer va sortir amb el cap cot d’aquell matx, amb la moral enfonsada, amb la mirada perduda. Avui és un equip fort, segur de sí mateix i que mira amb convicció tot el que ve. Empatar i competir a una plaça com la Ciutat Joan Gamper on en molts casos es dona per assumit que es va perdre i a patir és la conseqüència de l’evolució que ha despertat el futbol i la competitivitat reals d’aquest equip. Des d’aquella derrota, el juvenilasso ha competit molt bé a Girona tot i perdre (2-1), ha guanyat al Cerdanyola (3-2) i ha arrencat l’empat esmentat de Barcelona.
El secret de la reacció descansa en l’autocrítica, en l’exercici d’introspecció d’un equip que ha evocat els seus trets d’identitat, aquells que el defineixen com un grup capaç de tot. Qüestió de rememorar el millor del passat per afrontar el futur. L’entrenador d’aquest juvenilasso, Guillem Ferrer, en dissecciona el procés: “La derrota de la Grama va ser un punt d’inflexió, vam jugar un molt mal partit. Després de perdre aquell partit ens vam reunir i vam parlar de que això no podia ser, que havíem de competir millor. En l’aspecte del joc hem reforçat conceptes defensius i ofensius i hem donat un pas endavant amb la pilota. Tothom té molt més clar què s’ha de fer i això es reflecteix a la gespa com es va veure al camp del Barça. És un empat molt positiu que demostra el que hem millorat”, argumenta Ferrer. Amb els quatre punts de nou possibles aconseguits des de llavors, el Llagostera és tretzè a Lliga Nacional amb 25 punts. El descens és a dos però la novena plaça, ocupada per una Damm que visita aquest dissabte el Municipal, a sis.
El juvenilasso, com tan clar va deixar a la Joan Gamper, ha tornat a esdevenir aquell equip que frega la perfecció defensiva. Marcar un gol als de Ferrer t’obliga de nou a trencar-te el cap, a esforçar-te al màxim, a desgastar-te tant física com mentalment per generar una sola ocasió clara de gol. Marcar al juvenilasso pot arribar a suposar tot un repte inclús pel major expert en el futbol posicional, per un equip com el mateix Barça que se les sap totes per fer miques qualsevol sistema defensiu. L’equip blaugrana va aconseguir empatar de córner finalment al minut 77 el gol de Pau Fortuny al minut 3 però el cost físic i psicològic i el temps invertit fins aconseguir-ho va ser molt elevat. “Vam plantejar el partit en bloc baix buscant situacions de transicions ofensives ràpides amb un sistema 5-4-1. Ens vam ajudar molt i les dues línies de 5 i de 4 van estar molt juntes i vam deixar Youssef sol sense defensar perquè estigués atent per iniciar la transició. Vam disposar de contraatacs i el Barça pràcticament no va tenir ocasions quasi tret del gol de córner, el qual vam defensar malament”, detalla Guillem Ferrer.
Malgrat que replegar sigui la millor opció per contenir tota la capacitat ofensiva del FC Barcelona, estar tot el partit darrere de la pilota tenint en compte com la fan circular els blaugranes pot arribar a convertir-se en un martiri físic i mental davant del que acabes claudicant. No va ser el cas d’un Llagostera que es va mantenir dempeus tot el partit. Anant a tot. Amb decisió. Sense dubtar. “Primer de tot, el més important va ser que vam creure en el plantejament i en què podiem obtenir un bon resultat, si no hagués estat impossible. Això va fer que el treball de tot l’equip fos molt bo i no vam patir. Vam tapar tots els passadissos interiors i ells es van veure obligats a intentar-ho amb pilotes a l’esquena de la defensa, amb xuts llunyans o per banda buscant centrades que refusàvem. A la segona part sí que van treure centrades però a la primera no. Solem jugar amb 5-3-2 però vam apostar en aquest partit pel 5-4-1 per reforçar el mig del camp i així bascular més fàcil per evitar els 2×1 en banda”, explica Ferrer.
A part d’obligar el Barça a buscar-se la vida per fora, el juvenilasso, amb l’amenaça de les seves transicions ofensives, va sotmetre a l’equip blaugrana al debat de si prendre riscos en atac o guardar més precuació amb la circulació de pilota per protegir-se de les contres. Una millora en la faceta ofensiva també evident i que fa que avui el Llagos sigui un equip que articuli un discurs ofensiu més complet, amb varietat d’arguments al marge de les transicions. “Hem insistit també molt en progressar en el joc directe. Hem treballat molt el tema d’aprofitar les pentinades i l’aspecte de guanyar les segones jugades. També hem fet retocs pel que fa les incorporacions dels carrilers. Insistim en què el jugador que vingui a ajudar sigui un interior i no el punta, ja que volem tenir tots dos davanters a l’àrea en cas de centrada per tenir més opcions de rematar”, assenyala Guillem Ferrer.
I aquest dissabte, espera la Damm al Municipal (12:30). Bon i dur examen en què l’alumne que fa un mes suspenia repeteixi l’excel·lent contra Barça i Cerdanyola. Les consignes tant mentals com tàctiques que el ‘profe’ Guillem ha escrit a la pissarra estan clares. “Estarem molt equivocats si pensem que per empatar al camp del Barça podrem treure resultats amb menys esforç. El treball ha de ser el mateix, ja que juguem contra un gran equip. Esperem plantejar un partit més de tu a tu i defensar més lluny de la nostra àrea respecte del partit del Barça”, apunta Ferrer. El juvenilasso vol continuar progressant per demostrar contra tota una Damm el que és i mai ha deixat de ser: un equip capaç de tot.