Jordi Cumelles, un mestre avantatjat de la porteria

Jordi Cumelles, un mestre avantatjat de la porteria

Té edat d’alumne, però ja és un mestre. Amb 26 anys hauria d’estar només aprenent, però ja ensenya. Encara s’asseu al pupitre per absorbir coneixements però ja surt a la pissarra per transmetre’ls. De fet, el seu és un cas especial. I admirable. Jordi Cumelles, entrenador de porters del Llagostera, és un avançat a la seva edat i s’ha convertit en tot un mestre en la preparació de porters. Però un mestre posseït per una passió que el manté encadenat a l’aprenentatge constant. Malgrat ser professor continua sent alumne. Continua devorant llibres, escoltant amb detall tot el que li diuen els més veterans, descobrint noves maneres d’ensenyar. Com el porter que ha de prendre una decisió immediata en un mà a mà, s’ha anticipat a l’edat per aixecar-se del pupitre i romandre de peu a l’estrada per impartir lliçons. Però conserva l’esperit de l’alumne curiós amb el desig i la humilitat de continuar aprenent. Per això Cumelles és un mestre avantatjat.

Un mestre que prepara les classes al detall, prohibint que res quedi en mans de la casualitat, perquè el dia de l’examen els seus alumnes superin la prova amb nota. Com va fer Marcos Pérez en l’últim partit contra el Sabadell amb accions com el penal aturat a Edgar en una altra gran intervenció (1-1). La pràctica sempre és complicada i depèn només de tu, però és més senzilla quan tens una bona base teòrica. “Treballem durant la setmana amb vídeos del que fan els rivals però un penal al final depèn de la intuició. És un gust poder treballar amb un porter de la qualitat de Marcos i també amb joves talents com Carles Santaló i Albert Torra, que tenen una progressió i una predisposició brutals. El dia a dia amb ells és espectacular i em posen les coses molt fàcils”, destaca Jordi Cumelles, mestre d’un alumne molt més gran que ell en el cas de Marcos. I és que si un es deté a mirar el DNI de tots dos se sorprèn, ja que Marcos té 35 anys, 9 més que el seu actual mentor. Una gran diferència insignificant i intrascendent en la relació professional entre tots dos com es destil·la de les paraules del porter del Llagos.

“Ja és el segon any que treballem amb el Jordi i em sento molt bé amb ell. Tot i ser més jove que jo, té una manera de ser i un caràcter que em convenç. El dia a dia és molt bo i m’agrada molt la seva metodologia. És un gran professional”, assegura Marcos Pérez. En el cas del segon porter del Llagos, Carles Santaló, de 22 anys, aprofita les ensenyances del mestre per polir el seu talent. “Conec en Jordi des de fa un parell d’anys i és un dels motius pels que estic al Llagostera. Ens coneix molt bé als tres porters i sap molt bé com gestionar cadascú i com fer que entrenem tots al màxim i això és moltes vegades el més important i, alhora, el més difícil”, destaca Kolderiu. Per la seva part, el tercer porter del Llagos i meta del filialasso, Albert Torra, lloa la capacitat de Cumelles per preparar minuciosament els partits.

“És un entrenador que sempre intenta treballar situacions reals que es puguin donar el cap de setmana. A part, és una persona que ens entén molt bé. Si li diem que no ens trobem còmodes en alguna situació específica intenta sempre adaptar-se a nosaltres perquè ens sentim còmodes”, subratlla Torra. Com el mestre que sacrifica temps lliure per dedicar-se a preparar la lliçó dels dies següents, Cumelles ho porta tot al dia, tot planificat. La setmana queda organitzada des del dilluns. El desordre i la improvització no hi tenen lloc en la seva manera de treballar. No vol que s’interposin en la seva agenda extremadament endreçada. “Els dilluns centro més l’atenció en el porter que no ha jugat -en aquest cas el segon, en Carles-, i li poso més càrrega de treball mentre Marcos fa recuperació amb el grup. Després treballem dos dies a la setmana situacions concretes que ens podem trobar el dia del partit i finalitzem la setmana amb accions de velocitat perquè arribin al dia de la competició amb la rapidesa necessària”, explica el tècnic de Caldes d’Estrac, abans preparador de porters a Mataró i Granollers.

Part de totes les hores que Jordi Cumelles dedica a la seva professió -i a la vegada a la seva passió-, estan destinades al profund estudi del rival del Llagostera del cap de setmana per preparar aquestes accions que els seus alumnes es trobaran el dia de l’examen pràctic. Fins que no memoritza com juga l’adversari, l’entrenador de porters del Llagostera no descansa. “No deixo res a l’atzar. A part dels informes del Cristo, que m’ajuden moltíssim per dissenyar les tasques de cara per preparar els que ens podem trobar el cap de setmana, busco informació dels rivals pel meu compte. En aquest sentit, les eines que facilita la Federació Espanyola ajuden bastant. Dedico moltes hores a la meva feina però quan t’agrada el que fas no importa dedicar-li tot el temps que faci falta”, assegura Jordi Cumelles. Però, com bé no dubten en destacar els seus deixebles, el de Caldes d’Estrac no és el mestre que es limita a impartir les lliçons sense més. Escolta les necessitats dels seus alumnes, s’adapta a les seves necessitats si no han assimilat algun concepte i els hi explica tantes vegades com sigui necessari i els dedica el temps que faci falta fora de les hores de classe.

“Intento ajudar-los el màxim en tot el que puc i intento ser un més entre ells. El meu objectiu és que arribin físicament el millor possible al partit però també psicològicament, perquè si el cap no funciona no pots treballar bé. Tracto d’adaptar-me a cadascun i les seves necessitats. Per exemple, no és el mateix el porter que juga que el que no”, assenyala Cumelles. Tot i ser mestre, el tècnic de Caldes d’Estrac no cessa d’estudiar per continuar aprenent, d’imitar els que més en saben, de preguntar als experts sobre temes que no domina tant. No ha perdut l’ànima d’alumne. “El meu mirall és l’Albert Serra (exentrenador de porters del Llagos), sóc el que sóc gràcies a ell i controla tots els aspectes. Per intentar ser com ell i intentar dominar tots els aspectes estic en un aprenentatge constant: faig cursos, intercanvio opinions, escolto a persones com el Jordi Mir perquè m’ajudin en la reparació física, la qüestió que menys controlo”, destaca Jordi Cumelles. Tot i no portar encara ni dos anys al club llagosterenc, l’entrenador de porters se sent molt arrelat a la família almogàver:

“Sóc molt feliç aquí, em sento molt a gust i és el millor lloc on he estat fins ara. El dia a dia i el tracte són espectaculars. El Llagostera és un club familiar i diferent”, subratlla Cumelles, un mestre avantatjat per ser un talent precoç en la docència de la porteria i per conservar les ganes d’aprendre insaciables d’aprendre de l’alumne que trepitja per primer cop una classe. Marcos, Kolderiu i Torra gaudeixen de les lliçons magistrals del seu estimat i admirat profesor. Un mestre de porters de 26 anys que apunta a catedràtic.