UE Llagostera

PROPER PARTIT · 9 d'Agost · Girona - UE LLAGOSTERA (20:30 hores · Torneig Costa Brava)

Xevi Coll: "És ara quan es posa la base física de tota la temporada"
Escrit per Jordi Gastó dissabte, 7 de juliol del 2012
PDF Imprimeix Correu electrònic
Primer Equip - Entrevista

A falta de molt poc temps per l'inici de la temporada 2012-2013, el portal web uellagostera.com ha volgut dialogar amb el preparador físic del primer equip llagosterenc que, després de tres temporades al CD Banyoles, ara sumarà la seva quarta campanya dins les files del conjunt blaugrana.

Xavier Coll Planas, nascut a Olot el 10 de març del 1982, és llicenciat en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport a l'INEFC de Barcelona i diplomat en Magisteri d'Educació Física a la UB. Per a la pàgina web oficial del club hem volgut repassar les seves primeres impressions de la pretemporada.

Dilluns comença la temporada. Per un preparador físic, és el moment més important del curs?
És normal que aquesta sigui l'època més important, ja que és on es posen les bases de la preparació física de tota la temporada. En aquest període sí que potser tenim més importància en els entrenaments i disposem de més temps durant les sessions per poder dur a terme el que creiem convenient pel millor de l'equip. Durant la temporada ens hem de centrar més en altres aspectes com el tàctic, per poder combatre i anul·lar el rival. Està clar que sense un bon treball ara, aconseguir el màxim rendiment dels jugadors després seria més costós i llarg. Però també sense una bona continuació posterior a la feina feta a la pretemporada no faríem res.

Suposem que ja tens a punt la preparació que seguirà l'equip durant tot l'exercici 2012-2013...
Tenim a punt les bases del què volem a cada període de l'any. Després, en funció del que demani l'Oriol, s'adapten els exercicis tant a nivell físic com tàctic.

Ens pots fer cinc cèntims de com anirà?
A la pretemporada intentarem augmentar els nivells de resistència, força i velocitat fins aconseguir els nivells desitjats o estar-ne a prop. Un cop assolits aquests valors, durant la temporada es fa un treball per especificitat, que vol dir que les tasques com més s'acosten al partit més específiques són. D'aquesta manera, intentem que no hi hagi grans descensos físics dels jugadors i que sempre estiguin a un nivell elevat. Després, ells mateixos amb la pròpia competició anirant agafant els pics de màxim rendiment. El que és interessant d'aquest mètode és que no tots els jugadors tenen els pics al mateix moment i tampoc no té una gran davallada tot l'equip a l'hora

Aquestes primeres setmanes són clau? Marcaran el que queda de temporada en l'aspecte físic?
Tal com deia abans, són molt impotants per poder obtenir les bases adeqüades per tota la campanya, certament.

Els jugadors, tot i estar de vacances, han tingut 'deures' aquests darrers dies...
Doncs sí. A més a més aquest any, pels molt dies de descans a causa d'acabar la competitició aviat, era molt important que els complissin. D'aquesta manera s'avança una part de la feina més física -el que tota la vida s'ha dit fons- i es recupera com més aviat millor totes les adaptacions que s'han perdut durant les vacances.

L'any passat, el primer de l'equip a Segona B, com el resumirires des de la perspectiva física?
La pregunta preferiria que fos pels jugadors, són ells qui poden explicar les seves sensacions i com es troben en cada moment. El que si que puc valorar són aspectes més fàcils de veure, com les lesions musculars. Durant la passada temporada, la gran majoria de lesions van ser fortuites, per contusions, i de musculars n'hi va haver poques. Això vol dir que el treball de prevenció dut a terme durant tota la temporada va anar bé.

La Copa del Rei va ser un inconvenient durant l'inici de la temporada anterior, i aquesta es tornarà a jugar...
Intentarem aprendre de l'any passat i les coses que vam detectar millorar-les aquest any per intentar que no es repeteixin.

Diu tothom que aquest és un club familiar. També ho és el tracte amb el jugador des del punt de vista del cos tècnic?
Sí que ho és. Sempre intentem tenir un tracte de proximitat amb els jugadors, ja que són ells els millors per saber si el que preteniem amb els entrenaments s'assimila i s'assoleix. Però sempre amb respecte per les dues parts i sabent molt bé que, pel bé de tots, hi ha distàncies i límits que s'han de respectar.

Quina relació tens amb la resta de l'staff, començant pel tècnic, l'Oriol Alsina? Amb algú mantens una empatia especial dins i fora del que és l'activitat esportiva?
La relació amb l'Oriol és boníssima. Amb els anys que fa que sóc aquí sempre m'ha demostrat confiança i m'he sentit molt valorat. Podria dir que la relació és més d'amistat que merament professional. I amb la resta de components del cos tècnic hem format un grup humà molt bo, que es compenetra molt bé. Destacar-ne un per sobre dels altres no seria correcte, però amb qui passo més hores és amb en Lluís Carrillo. Compartir habitació amb ell durant els desplaçaments i que encara m'aguanti, deu voler dir que una mica bé li dec caure!.

Per últim, aquest any et dedicaràs a la UE Llagostera de manera exclusiva, no?
De la mateixa manera que el club va creixent, també ho hem de fer nosaltres. Fins ara compaginava l'escola amb el futbol, però a Segona B els entrenaments són al matí o a mitja tarda, cosa que els fa incompatible amb l'horari escolar. Era el moment de prendre una decisió, i així ho he fet. A partir d'aquesta temporada dedicaré tot el meu temps i esforços a intentar que tots els reptes que ens anem marcant els poguem aconseguir.